Was: Wethouder Sittard-Geleen voor GroenLinks, 2018- november 2021
Is: Directeur bestuurder Akkoord!-PO, stichting voor openbaar onderwijs in Noord-Limburg

‘Toen ik mijn ontslag als wethouder indiende in november 2021, dacht ik: Nu gooi je wellicht je eigen glazen in. Maar al snel bleek het tegendeel’

Hoe kwam u bij Transitium Groep/Geerts & Partners terecht?

In november 2021 diende ik mijn ontslag in als wethouder van Sittard-Geleen. Het was een principebesluit om te stoppen met de coalitie maar nog niet met het ambt. Toen na de verkiezingen van 2022 de combinatie GroenLinks-PvdA buiten de onderhandelingen viel, was het opeens onherroepelijk voorbij. Ik ging praten met Geerts & Partners, omdat het een goed netwerk in bestuurlijk Zuid- Nederland heeft. Het eerste gesprek gaf meteen een goede click om verder te gaan.

 

Had u enig idee over de volgende stap in uw loopbaan?

Even overwoog ik een oude droom van een rol als burgemeester te verkennen. Maar op het thuisfront bleek al snel dat verhuizen er niet in zat. Eigenlijk lagen twee van mijn dromen nu in duigen: het wethouderschap en het burgemeesterschap. Wat dan wel? We gingen testen doen en assessments en al snel kwam er weer focus. Mijn ambitie wees op een leidende bestuurlijke rol, mijn affiniteit lag overduidelijk bij het sociale, maatschappelijke domein. Er was geen ontsnappen meer aan. Ik meldde me aan bij zoekmachines en bureaus voor een functie als bestuurder in het sociaal-maatschappelijke domein en daarna ging het heel snel.

 

Welke rol speelde de begeleiding die je kreeg?

Ik trof het met twee begeleiders waarvan de eerste ruimte maakte voor het rouwproces dat hoort bij zo’n situatie. Dat duurde een week of 6 à 7. Toen ik weer toe was aan actie, kreeg ik, min of meer toevallig, een nieuwe begeleider die heel praktisch was. Een instelling die ik meteen hard nodig zou hebben. Al snel daarna zag ik op een avond mijn huidige baan op Facebook staan. Dwars door functieomschrijving heen, las ik: Wil Kim Schmitz naar voren komen om te solliciteren? De termijn was zo goed als gesloten. Binnen een paar dagen volgde het 1e gesprek en de avond daarop het 2e gesprek. Er was nauwelijks tijd om voor te bereiden.

 

Wethouders kunnen aanlopen tegen een gebrek aan ervaring in leiderschapsfuncties, hoe ging dat bij jou?

Dat speelde zeker een rol als ik terugkijk en juist daar ben ik heel goed bij geholpen. Toen de voorzitter van de Raad van Toezicht me belde dat er een 2e gesprek zou volgen de avond erop, vroeg ik: Waar moet ik me op voorbereiden? Ga er maar vanuit dat het over je bestuursstijl en leiderschapskwaliteiten gaat, was het antwoord. Ik belde Willem, mijn begeleider, die meteen aan de slag ging en verschillende testen regelde die ik de dag erop kon doen, zoals de LDC-test. Het resultaat was dat ik met de uitslagen onder de arm ’s avonds naar het tweede gesprek ging. Ik kon mijn verhaal onderbouwen en twijfels over mijn ervaring en competenties wegnemen. De voorbereiding was doorslaggevend. Als iemand me twee dagen eerder had gevraagd, hoe weet je of je leiderschapskwaliteiten hebt, was ik niet verder gekomen dan: Ja, dat weet ik gewoon.

 

Hoe werd er gekeken naar een wethouderschap van 3,5 jaar?

Heel anders dan ik dacht. Ik herinner me goed dat toen ik mijn ontslag indiende in november 2021 ik bij mijzelf dacht: Nu gooi je wellicht je eigen glazen in, dit kan je achtervolgen. Maar al snel bleek het tegendeel: mensen vonden het een teken van kracht. En ook bij deze sollicitatie, werd het positief uitgelegd. Het werd gezien als bewijs dat ik geen plucheklever ben en een rechte rug heb.

 

Eind goed, al goed dus?

Ja, alle idealen waarvoor ik de politiek in ging, komen terug in deze baan. We hebben 10 scholen, 240 mensen in dienst. Alle sociale uitdagingen in de samenleving komen voorbij. We kunnen heel concreet van betekenis zijn. Ik ben heel gelukkig in deze rol.

 

Een vooroordeel tegen wethouders is dat zij geen leidinggevende ervaring hebben. Is dat terecht?

Ik denk dat de structuur en de omvang van de gemeente mee bepalen hoeveel leidinggevende ervaring je meeneemt vanuit je wethouderschap. Dongen is een kleine gemeente met zelforganiserende teams. Er zijn veel overleggen. Als wethouder zit je die bijeenkomsten zelf voor en werk je direct samen met ambtenaren. De samenwerking daar was nauwelijks anders dan nu als afdelingsmanager.

 

Wat is jouw advies voor oud-wethouders die willen leidinggeven?

Grijp alles aan om jezelf bij te scholen en te ontwikkelen. Maak jezelf klaar voor de toekomst, je weet dat het wethouderschap eindig is en dan heb je weer andere vaardigheden nodig.

 

 

Categorieën: Managers, Nieuws /

Abonneren op onze nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte worden gebracht van ons laatste nieuws? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief.