Voormalig burgemeester Dominic Schrijer vertelt over zijn besluit het burgemeesterschap niet voort te zetten en de rol die Transitium Groep na dit besluit heeft gespeeld.

Was     Burgemeester van Zwijndrecht 2013-2019
Is          Toezichthouder en Adviseur bij maatschappelijke organisaties

 

Hoe kwam je bij Transitium Groep terecht?

Rond 2018 bedacht ik dat ik geen behoefte had aan een tweede termijn als burgemeester. Na 25 jaar in de setting van het lokale bestuur – als raadslid, wethouder en burgmeester – merkte dat ik mijn interesse verloor. Je hebt in een gemeente met veel partijen te maken, zowel daarbinnen als daarbuiten, die allemaal vragen om overleg en afstemming. Voor mij was dat te veel gepraat. Bij de toezichthoudende functies die ik ernaast had, stond ik voor mijn gevoel meer midden in de samenleving.

Misschien is het ook een kwestie van leeftijd? Rond je 50e ga je nadenken over je wat wilt met de rest van je leven en je werk. Hoe dan ook was het resultaat dat ik in gesprek raakte met Transitium Groep over mijn toekomst. Ik weet niet meer op advies van wie ik bij dit bureau terecht kwam maar het klikte meteen.

Wist je meteen dat je verschillende rollen wilde combineren?

Ik had nog een jaar te gaan als burgemeester en met mijn begeleider, Arie Paul Eijkelenboom, stippelde ik eerst uit dat een combinatie van bestuurlijk werk, toezichtwerk en advieswerk het beste bij mij zou passen. De mix van functies tekende zich dus wel al af, alleen werd de samenstelling van het pakket gaandeweg anders dan gedacht. Het voorzitterschap van een brancheverenging voor binnenvaartschippers maakte mij duidelijk dat ook dit soort bestuurlijk werk minder goed bij mij past. Ik ben goed in meedenken, luisteren en oordeel uitstellen. Advieswerk en toezichthoudend werk waarin veel wordt gereflecteerd liggen mij daarom beter. Ik heb nu zo’n 10 functies bij verschillende maatschappelijke organisaties. Vrij recent is daar coachend werk bij gekomen.

Wat hield de begeleiding door Transitium Groep in?

Het goede van zo’n traject is dat je een stok achter de deur hebt. Je vult testen in over je managementkleurtjes en managementdrives, je gaat solliciteren. Intussen moet je telkens rapporteren en reflecteren op de stappen die je zet. Daarbij is het belangrijk de uitkomsten met een buitenstaander te bespreken die vraagt waar jij nou echt gelukkig van wordt en die het perspectief houdt op de vraag: Wat dan wel?

“Gesprekken met een onafhankelijke begeleider leiden tot steviger conclusies tijdens de zoektocht naar nieuw werk. Daar heb je houvast aan, ook op het thuisfront. Een partner kan als het allemaal niet meteen lukt vragen: heb je wel het goede besluit genomen?”

Je hebt nu onder andere meerdere functies als toezichthouder? Ging dat makkelijk?

Bij mijn aftreden had ik drie mooie toezichthoudende functies, twee bij woningcorporaties en één bij bureau Halt dat zich bezighoudt met jeugdcriminaliteit. Raden van toezicht werken met aandachtsgebieden. Het is goed om te weten wat je kracht ligt. Ik ben een typische huurderscommissaris en cliënt-commissaris en neem mijn kennis van het openbaar bestuur mee. Ik had in 2019 dus al iets staan om verder uit te bouwen. Twee functies zijn sindsdien gestopt, zoals dat gaat na 8 jaar. Ik heb er sinds 2019 meerdere functies, betaald en onbetaald, bij weten te krijgen. En daar zit een ontwikkeling in. Na een aantal commissariaten ga je ervaring opdoen met de werving en selectie van nieuwe leden en kun je gaan solliciteren als voorzitter.

Sommigen denken dat je als witte man en 50 + in het nadeel bent. Ik bel altijd van tevoren en vraag of het zin heeft dat ik solliciteer. Soms heeft het geen zin, maar er zijn inmiddels ook organisaties die al zo divers zijn dat er echt wel weer ruimte is.

Hoe heb je werk als adviseur veroverd?

In het begin heb ik mij verbonden als associate aan KplusV. Zo’n verband kan ik iedereen aanraden. Het is fijn om een werkruimte te hebben waar je terecht kunt en collega’s om mee te overleggen. Omgekeerd kon het bureau mij inschakelen bij kwesties in het openbaar bestuur of als voorzitter. We begonnen met een onkostenvergoeding later werd dat een vast aantal uren per week. De adviesklussen die ik deed haalde ik overigens uit mijn eigen netwerk, zoals voor de gemeente Rotterdam en voor de freestyle voetballer Soufiane Touzani. Maar nu ben ik ook weer in gesprek met KplusV over een rol als talentcoach.

Advieswerk en toezichthoudende functies waarin veel wordt gereflecteerd liggen mij goed. Ik heb nu zo’n 10 activiteiten bij verschillende maatschappelijke organisaties. Vrij recent is daar coachend werk bij gekomen.

Kun je iets vertellen over de inkomsten die je haalt uit de verschillende opdrachten?

Ik realiseer inmiddels wat ik voor ogen had. Maar dat gaat zeker niet meteen, het is bijvoorbeeld verstandig als je als toezichthouder aan de slag wilt om ervaring op te doen met onbetaalde functies. Je hebt de APPA-uitkering in het begin zeker nodig maar na verloop van tijd kan je met een combinatie van functies het wachtgeld aanzienlijk terugdringen. Bij mij is ongeveer de helft uit advies en de helft uit toezicht, die spreiding is fijn, het maakt je minder kwetsbaar.

Heb je nog advies voor wethouders die ook zo’n bestaan overwegen?

Zorg dat je een eigen thema hebt. Bij mijn afscheid als burgemeester heb ik boekje geschreven ‘Vitale coalities’. Ik heb de wederopbouw in de regio Rotterdam genomen als voorbeeld van goed samenspel. Hoe kun je een wicked problem oplossen? Dat boekje leidde tot verzoeken om lezingen te houden. Wel 2x per maand sprak ik voor netwerkclubs en serviceclubs. Daar kwam van alles uit voort. Zoals het voorzitterschap van Waterweg Wonen in Vlaardingen. De bestuurders zaten met een stroperige overlegstructuur en sloegen aan op de inhoud. Ook bij KplusV had ik dankzij dat boekje meteen een verhaal over hoe ik denk dat we met complexe maatschappelijke problemen om moeten gaan. Het maakte me herkenbaar.  

Categorieën: Nieuws /

Abonneren op onze nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte worden gebracht van ons laatste nieuws? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief.