Voormalig wethouder Jan van Cranenbroek is één van onze voorbeelden van hoe een wethouder succesvol is begeleid naar een zelfstandig ondernemerschap.

Wethouder Baarle-Nassau 2014-2018
Nu, ondernemer met een zorgboerderij voor mensen met geheugenproblemen

Hoe kwam je bij Transitium Groep terecht?
In maart 2018 nam ik ontslag, dat was twee weken voor de verkiezingen, omdat ik in opspraak was geraakt. Ik had 1,5 jaar daarvoor – voor 152 – euro aan ritten gedeclareerd en ik zou contacten met een andere gemeente hebben vermengd met hulp aan mijn broer. Hij had in die gemeente een kwestie met een omgevingsvergunning. Vanuit het niets stonden de beschuldigingen in de krant. Ik schreef daarna een brief aan de gemeenteraad waarin ik uitlegde dat ik te goeder trouw had gehandeld maar een verkeerde inschatting had gemaakt over deze declaratie.-. Dat het mij oprecht speet. Ook stortte ik meteen het geld terug.

Een fout maken is menselijk. Toch gaf de burgemeester buiten de raad om opdracht aan Berenschot een onderzoek naar mij in te stellen. De relatie tussen ons tweeën was al niet goed, en ik wist dat die nu ook nooit meer goed zou komen. Daarom stapte ik op.

Ja, dan rol je de APPA in en 2 maanden later sprak ik Pim Eijkelenboom voor het eerst. Hij gaf vertrouwen en dat was iets waar we, mijn vrouw en ik op dat moment veel behoefte aan hadden. Je voelt je heel klein op zo’n moment. Mijn imago was beschadigd. Het werk als wethouder vond ik heerlijk, we stonden er voor de verkiezingen goed voor. Dat het zo eindigde, was heel verdrietig.

“We kregen vertrouwen en dat is iets waar mijn vrouw en ik op dat moment veel behoefte aan hadden. Je voelt je heel klein als je imago zo is beschadigd.”

Had je enig idee over hoe je verder wilde?
Ik was 58 en wilde graag weer zelf de kost verdienen. Misschien terug in het onderwijs waar ik was begonnen? Of weer een financiële of commerciële functie in het bedrijfsleven zoals in de 30 jaar voordat ik wethouder werd? Pim stelde voor het denken hierover iets breder te trekken. Gaandeweg kwam het ondernemerschap op als mogelijkheid en ontstond het idee voor een zorgboerderij. Nu, 2 jaar later, zijn we van start gegaan. We hebben 5 cliënten en willen dat uitbouwen naar in totaal 15 á 20 cliënten.

Wat hield de begeleiding in?
Het was fijn om met iemand te praten die weet wat het ondernemerschap inhoudt en die constructief meedenkt. Eerst deed ik een haalbaarheidsonderzoek voor een zorgboerderij in deze omgeving. Vervolgens maakte ik een een ondernemingsplan en een exploitatieplan. –  Ook gingen we het gesprek aan met de gemeente en zorgverleners met wie we willen samenwerken. En we moesten verbouwen om van onze loods een ruimte voor dagopvang te maken. Die heb ik grotendeels zelf uit kunnen voeren. Mijn vrouw en ik begonnen aan een opleiding omdat voor deze vorm van dagbesteding twee gecertificeerde verzorgers nodig zijn. En er moest een website komen. Al met al, was er heel wat voorbereiding nodig. We hebben over al die stappen intensief contact gehad met Pim van Transitium Groep en dat voelde goed.

Hoe kwam je op het idee van een zorgboerderij?
Op een congres, had ik eens een deelsessie bijgewoond over een zorgmethode voor mensen met geheugenproblemen die Böhm heet, naar een Oostenrijkse professor. De kern van zijn aanpak is het aanbieden van een actief programma, dat rekening houdt met de interesse en voorkeuren van de cliënt die in het verleden zijn ontstaan. Door bezig te zijn en zich nuttig te voelen, neemt de kwaliteit van leven enorm toe. Ook voor familieleden van de cliënt heeft deze dagbesteding grote waarde. Zij kunnen bijtanken op zo’n dag en een cliënt kan vaak langer thuis blijven wonen.

Mij raakte dit verhaal omdat mijn eigen vader door geheugenproblemen, uiteindelijk in een verzorgingstehuis terecht is gekomen en daar heel ongelukkig was. In de gesprekken met Transitium over wat ik nou echt belangrijk vind in dit leven, kwam deze herinnering terug. Ik ben gaan praten bij de instantie die de Böhm-methode in Nederland aanbiedt en werd enthousiast om dit zelf te gaan doen.

Hoe kijk je nu terug op deze loopbaanverandering?
Ook na drie jaar voel ik nog steeds het onrecht over wat er is gebeurd. Daar zal ik eerlijk over zijn. Maar tegelijk: Wat hier gebeurt, is mooi. We hebben bijvoorbeeld een cliënt die tuinmeubels is gaan schuren en verven. Die gebruiken we nu. Hij is daar heel trots op. We gaan de komende tijd met cliënten de tuin opnieuw aanleggen, die wordt prachtig met een moestuin, bloementuin, wandelpaden en fijne zitjes Ook de dierenweides gaan we samen nog mooier maken. Daar kijken we naar uit. Klein Dagelijks Geluk noemen we dat, dat is een belangrijk onderdeel van de methode Böhm. Het brengt ons ook veel voldoening.

Wat is je advies voor zittende wethouders?
Als je zo’n nare periode meemaakt, blijf dan heel dicht bij jezelf. Waar haal je voldoening uit, is dan een belangrijke vraag. Als je dat kunt benoemen, probeer dan dat gevoel te volgen.

 

Categorieën: Nieuws /

Abonneren op onze nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte worden gebracht van ons laatste nieuws? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief.