Door te kijken naar intrinsieke motivatie en door beperkende overtuigingen te onderzoeken, kom je tot een wezenlijk gesprek over belangrijke keuzes en levensvragen. Daar kan uiteindelijk niemand omheen, sterker nog: dat is heel uitdagend!’

Wat ga je doen voor de Transitium Groep?


De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Dat betekent dat een groot aantal Kamerleden, gewild of ongewild, niet zeker is van hun toekomst. Ze staan op een kruispunt in hun loopbaan. Omdat ze niet terugkomen in het parlement staat zomaar de vraag wijd open: Wat wil ik dan nu? Misschien is het een optie om terug te gaan naar de baan die ze bekleedden voordat ze Kamerlid werden, misschien ambiëren ze een functie in het verlengde van hun Kamerlidmaatschap en misschien zien ze dit als het ideale moment om nog eens iets heel anders te gaan doen? Keuzes, keuzes, keuzes!

De samenwerking met de Transitium Groep biedt een heel eigen en kwalitatief hoogwaardig aanbod voor deze Kamerleden. De Transitium Groep is een gerenommeerde partij op het gebied van loopbaanbegeleiding voor politieke ambtsdragers en heeft veel kennis en ervaring op het gebied van de APPA-regelgeving en de uitvoerende instanties. Daarnaast hebben ze uitstekende adviseurs en trainers en een palet aan workshops ter ondersteuning. Ik breng een werkwijze in die afwijkt van de standaard loopbaanbegeleiding en heb een breed netwerk onder meer in het bedrijfsleven. Ik heb met mijn aanpak binnen mijn bureau PIT Self-Placement veel ervaring opgedaan. Gecombineerd met het netwerk van met het netwerk van de Transitium Groep in de publieke sector bestrijken we een groot deel van de arbeidsmarkt. Samen kunnen we uitstekend maatwerk leveren aan Tweede Kamerleden bij het zoeken naar mogelijkheden om hun loopbaan op een passende wijze voort te zetten.

Hoe ga je te werk?

Wat ik boeiend vind is om iemand te helpen denken over mogelijkheden en nog niet ontwikkelde talenten en ambities. Daardoor ontstaat er een heel nieuw, verrassend en uitdagend gedachtenproces. Veel loopbaanadviseurs gaan uit van het curriculum vitae dat voor hen ligt en van de bewezen competenties. Ik begin aan de andere kant, namelijk bij de intrinsieke motivatie van de persoon die tegenover me zit. Alsof je, met alle de ervaring die je hebt opgedaan, op dit moment weer aan het begin van je carrière staat: ‘Wat wil je echt?’ vraag ik dan en als ik ‘ja maar’ hoor tijdens het antwoord op die vraag dan vervolg ik met: ‘Wat houdt je tegen?’

Wat iemand tegenhoudt kunnen we toetsen. Mijn zakenpartner Nina Binnendijk (psychologe en communicatiewetenschapper) en ik hebben daar een eigen meetinstrument voor gebouwd en dat kunnen we desgewenst inzetten. Daarmee krijgt de persoon inzicht in de (bewuste of onbewuste) belemmerende overtuigingen. Als hij of zij die aanpakt, gaat er een wereld voor de kandidaat open. Dan is er plotsteling veel meer mogelijk, ziet men zijn of haar eigen regie achter iedere levenskeuze en dat alles roept veel positieve energie op. Ieder mens heeft immers die diepgevoelde drijfveer om zélf te kiezen en niet mee te deinen op wat hem of haar toevallig overkomt. Ik zie in mijn praktijk veel veertigers en vijftigers die aanlopen tegen het moment waarop zij denken: hoe motiveer ik mijzelf nog om hiermee door te gaan? Doe ik nog steeds wat ik ooit wilde doen? Wil ik nog eens iets heel anders doen?

In jouw eigen loopbaan zit ook een belangrijk keerpunt

Ja, meerdere zelfs. De belangrijkste was misschien wel in 2008, ik was directeur bij ING en op weg naar wéér een hoger niveau. Op een dag realiseerde ik me dat ik  iets anders wilde doen in mijn leven, andere talenten wilde ontwikkelen. Ik was daar zó nieuwsgierig naar dat ik ben weggegaan om een nieuwe weg in te slaan en sindsdien maak ik alle keuzes in mijn werkende leven zelf. Ik heb van alles gedaan in de afgelopen jaren, ook bijzondere dingen zoals zakelijk manager van Johan Cruijff en tal van zakelijke initiatieven ontplooid. Sommige keuzes pakten goed uit, andere waren een bijdrage aan mijn leerproces om het zo maar eens te noemen. Die ervaringen heb ik uiteindelijk opgeschreven in een boek dat in 2017 verscheen onder de titel: “Eigen Baas, leven en werken in vrijheid”. De reacties op het boek maakten duidelijk dat veel mensen iets herkenden in mijn drijfveer om zelf de regie te willen hebben over mijn werkende leven.

Vandaar dat ik ook PIT Self-Placement heb opgericht om mensen te begeleiden bij de door hun gewenste carrièretransformatie. En nu zet ik dit graag voort met de samenwerking met de Transitium Groep.

Denk je dat Kamerleden op deze manier willen en durven denken over hun loopbaan?


Dat denk ik zeker, waarom niet? Kamerleden zijn net mensen! Voor iedereen, in alle banen en beroepen, en zeker voor mensen die aansprekende, herkenbare en vooraanstaande rollen hebben gespeeld in hun loopbaan, is het een zegen (of een ‘blessing in disguise’) om op een kruispunt in hun carrière in de spiegel te kijken en zich hardop af te vragen: wat motiveert mij echt? Wie daarop zijn of haar eigen antwoord geeft, weet zich oprecht en intrinsiek gelukkig in de volgende rol die men oppakt. Zo’n traject is altijd een verrijkende ervaring, ook als je tot een keuze komt die je tevoren misschien al zo voelde: ook dan ben je herijkt, verfrist en versterkt. Een onafhankelijke geest is een eeuwige vreugde. Met een goed traject komt je tot een wezenlijk gesprek over belangrijke keuzes en levensvragen die vervolgens de richting kunnen bepalen hoe de loopbaan voort te zetten en vooral hoe dat te gaan realiseren binnen het kader van de APPA-regelgeving.

 

 

Categorieën: Nieuws /

Abonneren op onze nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte worden gebracht van ons laatste nieuws? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief.