Het wethouderschap is geen baan voor het leven. De statistieken spreken boekdelen. Het afbreukrisico is groot en daardoor ook de kans op voortijdig vertrek. Het jaar 2019 spant de kroon met 126 politieke valpartijen en 45 vertrokken wethouders vanwege persoonlijke of gezondheidsredenen.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken erkent deze problematiek en wil kaders scheppen om de arbeidsmarktpositie van oud-wethouders te verstevigen.

Een belangrijke manier om dat te doen is door een wethouder in functie, tijdens de ambtsperiode, te faciliteren met een loopbaanprogramma. De Transitium Groep heeft een programma gemaakt gebaseerd op de ervaringen opgedaan de afgelopen 10 jaar dat aansluit op die behoefte.

Wat behelst het individuele Programma Loopbaanontwikkeling voor zittende wethouders?

Wij begeleiden onder andere met het:

  • Inventariseren van de ontwikkelde vaardigheden en het vastleggen daarvan in een digitaal logboek
  • Reflecteren op de eigen bestuursstijlen en de uiteenlopende rollen
  • Bespreken van en reflectie op alledaagse praktijksituaties in het politiek-bestuurlijk krachtenveld
  • Nadenken over passende loopbaanscenario’s na het wethouderschap en het prepareren van een gereedschapskist met de juiste jobmarketing instrumenten

Wat levert het op?

  • U ontwikkelt een helder arbeidsmarktprofiel waarmee uw duurzame inzetbaarheid wordt vergroot
  • Met een helder beeld van uw competenties en bestuursstijlen bent u sneller in staat een uitdagende functie te vinden na het wethouderschap. Door te anticiperen kunt u uw kansen en mogelijkheden aanzienlijk vergroten
  • Inzicht in uw valkuilen en blinde vlekken draagt positief bij aan uw functioneren als wethouder waardoor de kans op voortijdig aftreden vermindert
  • Wanneer u onverhoopt vertrekt als bestuurder is, bent u beter voorbereid op de arbeidsmarkt, vindt u sneller een baan en is de aanspraak op wachtgeld van kortere duur.

Hoe werkt het?

Aan de hand van een intakegesprek schrijven wij een voorstel met een gespreksplanning en instrumenten die wij inzetten tijdens het programma. Dat is steeds afhankelijk van uw situatie en wensen. Wij bieden daarom altijd een traject op maat. Een senior loopbaanadviseur is uw vaste aanspreekpunt. Als het nodig is, schakelen we aanvullende expertise in.

Maak vrijblijvend een afspraak. Bel met 033-3030630

Categorieën: Nieuws /

Abonneren op onze nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte worden gebracht van ons laatste nieuws? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief.