Hoe kwam u bij Transitium Groep terecht?

Na de verkiezingen van 2014 onderhandelden we over een nieuw College. Achter de schermen bleken ook besprekingen met andere partijen te zijn gevoerd waar wij niet van wisten. Opeens kwam er een College zonder ons en was ik wethouder af. Ik ben er echt even een week zuur van geweest. Via de gemeentesecretaris kwam er een afspraak met de Transitium Groep. Het eerste gesprek beviel goed en ik had geen behoefte nog verder te praten met andere bureaus.

Had u enig idee over de volgende stap in uw loopbaan?

Nul ideeën had ik daarover. Ik had al mijn pijlen gericht op voortzetting van het wethouderschap. Door de gesprekken met mijn begeleider, Arie Paul Eijkelenboom, groeide het inzicht: Dat krijg ik echt niet terug! Maar door diezelfde gesprekken en assessments die ik deed kreeg ik er ook weer lol in en ging ik nieuwe perspectieven zien.

Ik ontwikkelde twee sporen voor mezelf. Het eerste was terug naar het snijvlak economie, arbeidsmarkt en onderwijs waar ik werkte voor het wethouderschap toen ik bij de FNV zat. Het tweede spoor was een burgemeesterschap. Ik werd in diezelfde tijd aangemoedigd mee te doen in een procedure en haalde toen de twee ronde. Het proces van me inleven in een gemeenschap en in een bestuur, vond ik erg leuk.

Toch pakte het anders uit: u ging als ondernemer verder. Wat gebeurde daartussen?

Ik kreeg al snel weer werk bij de FNV als bestuurder bij drie regionale werkbedrijven, dus nog in de hoek waar ik me thuis voelde. Intussen deed ik nog een paar keer mee met een burgemeestersprocedure. In dezelfde periode kreeg ik een opdracht bij het sociaal werkbedrijf in Helmond en een half jaar later een grote opdracht in Zuid Limburg. Beide opdrachten lagen meer in de organisatie-adviessfeer. Ik paste mijn LinkedIn aan en heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige. Daarnaast was ik een studie bij TIAS begonnen, een masterclass in strategie, innovatie en governance.

Al die dingen bij elkaar deden iets met mij: de nieuwe opdracht als zelfstandige, de opleiding, de voorbereiding op de sollicitaties naar het burgemeesterschap. Het gevoel groeide: Auke, de wereld is groter dan het stukje waar jij je altijd op hebt gefocussed.

Zo ontstond de vrijheid om een andere stap te maken: een eigen bedrijf. Toen mij in het begin bij Transitium Groep werd gevraagd of het ondernemerschap iets voor mij was, zei ik: Echt niet!

Welke rol speelde de loopbaanbegeleiding hierbij?

Ik heb daar vaak over nagedacht. Ik praat veel met mijn partner, heb goede vrienden met wie ik overleg. Maar mensen die vanuit een professionele relatie met je meedenken, kunnen spiegelen. Ze laten je ook minder positieve kanten zien. Bij Transitium Groep heb ik ook anderen ontmoet: ze willen je allemaal echt helpen. Geen soft gedoe, ze zijn heel vriendelijk maar ook zakelijk en strikt.

Ook de gesprekken die ze met mij voerden ter voorbereiding op de sollicitaties voor burgemeestersposten maakten dat ik ging vertrouwen op mijn eigen capaciteiten. Ik had altijd mijn heil gezocht bij grote, bestaande organisaties. Nu ontstond de bereidheid een stap naar buiten te maken. Ook al lukte niet alles, ik wist steeds beter: Het komt wel weer goed

Is het lastig voor wethouders om een baan te vinden, wat is uw ervaring?
Ik was 2,5 jaar wethouder, ik geloof dat het imago niet heel sterk aan mij kleefde. Maar in ambtelijke organisaties, is het beeld niet altijd gunstig. Wethouders worden gezien als passanten die niet weten hoe het in elkaar steekt. En bij sommige sollicitaties heb ik ook wel gemerkt dat men vreest dat je hecht aan behoud van status. Dan moet je duidelijk maken dat je ook zonder secretaresse kunt en geen eigen kamer hoeft.

Wat heeft het wethouderschap u gebracht?

Ik weet nog dat ik na een maand of drie als wethouder bij mijzelf bedacht, dat ik toch best wat niveau gewend was als strategisch adviseur bij de FNV maar dat je als wethouder pas echt op veel borden tegelijk schaakt. Mensen denken dat je linten knipt, al het bestuurlijke handwerk dat je achter de schermen verricht, al die dossiers die tegelijk lopen, dat blijft onderbelicht. Ik heb er veel van geleerd.

En ik leerde dat overal twee kanten aan zitten. Aan alles zit een politieke, bestuurlijke kant en een ambtelijke, rationele kant. Dat zijn twee verschillende werelden, die moet je bij elkaar brengen. Die kennis gebruik ik nu voor mijn eigen bureau. Wij bieden met de StrategieCentrale ondersteuning in de samenwerking tussen ambtelijke top en politiek bestuur. We adviseren gemeenten die moeten samenwerken maar dat niet makkelijk vinden.

Wat is uw advies voor wethouders nu?

Als je je functie kwijtraakt, wees dan bereid je handen uit de mouwen te steken, de positie die je had krijg je niet zomaar terug. Maar vertrouw erop dat dat er meer keuzes zijn, die je uiteindelijk verder brengen.

Zou u zelf een wethouder in dienst nemen?

Ja, geen enkel punt!

Categorieën: Nieuws /

Abonneren op onze nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte worden gebracht van ons laatste nieuws? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief.