Ik ben nogal ongeduldig. Gerard Vrinte leerde me het belang van timing bij het zoeken naar een nieuwe baan

Was Wethouder Venlo 2014-2017, bestuurder BOEI-Limburg 2018-2019
Is Lid Europees Parlement voor de PVDA / S&D sinds mei 2019
Traject – Begeleiding in het kader van de APPA

Hoe kwam u bij Transitium Groep terecht?

[/dfd_heading][vc_column_text]Ik trad af als wethouder in mei 2017 nadat er opeens flinke tekorten in de jeugdzorg bleken te zijn. Die waren veel groter dan uit de ambtelijke informatie tot dan toe was gebleken en die ik had verstrekt aan de raad. Ik vond dat ik als eindverantwoordelijke moest opstappen. Het politieke draagvlak was weg met nog driekwart jaar te gaan tot de volgende verkiezingen. De oorzaak zelf aanpakken, zat er niet meer in. In twee weken tijd was het over.

De gemeente kwam zoals dat dan gaat met bureaus aanzetten voor loopbaanbegeleiding. Mijn keuze voor een eerste gesprek viel op Transitium Groep omdat jullie bureau het enige was dat mijn naam goed had gespeld in de aanbiedingsbrief, met een x in plaats van met ks zoals de andere schreven. Dat vond ik zo slordig. Dan ga ik eerst praten met dit bureau, dacht ik. Vervolgens was er meteen een klik met Gerard Vrinte die mijn begeleider zou worden. Dat vond ik belangrijk, want voor mij persoonlijk was het een pittig moment. Je hebt dan iemand nodig die jou begrijpt.

Had u enig idee over de volgende stap in uw loopbaan?

Mijn plan was tot dan toe: opnieuw lijsttrekker worden en verder als wethouder. Ik had er nooit over nagedacht dat het anders zou gaan. Maar nu leek het me geen goed plan om alsof er niets was gebeurd weer verder te gaan in Venlo. Geen politiek, maar wat ik dan wel wilde? Ik had echt geen idee.

Wat hield de begeleiding in?

Het eerste was dat Gerard me liet zien dat er meer opties zijn. Voor mij was de situatie uniek, maar voor hem natuurlijk niet. Hij heeft al zoveel bestuurders begeleid. Hij liet me zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Na de gesprekken over hoe ik dit alles had ervaren, gingen we gestructureerd bekijken wat ik nodig had om erachter te komen wat ik nu wilde. Ik deed een assessment en volgde workshops. We bespraken hoe je je netwerk kunt gebruiken om een baan te vinden, wat zijn de do’s-and-don’ts? Als bestuurder heb je een netwerk maar nu wil je dat voor een ander doel gebruiken. Hoe doe je dat? Je bent ook geen student meer die op zoek is naar iets maar een bestuurder die een volgende stap wil maken. Ik wilde bijvoorbeeld ‘Beschikbaar’ boven mijn profiel op LinkedIn zetten, maar dat was dus geen goed idee.

Langzaam maar zeker werd duidelijk dat ik mijn kennis en ervaring met de Jeugdzorg wilde inzetten voor een nieuwe baan als bestuurder.

Wat herinnert u zich vooral van het traject?

Het belang van timing bij het zoeken naar een nieuwe baan. Ik ben nogal ongeduldig en wilde liefst meteen een andere baan. Ik zou achter van alles aan zijn gegaan. Maar Gerard zei: Je moet eerst een paar dingen op orde brengen. Je kunt maar één keer aan de buitenwereld uitleggen wat je als volgende stap ziet, dus doe het dan ook goed. Wees consequent in hoe je overkomt.

Toch koos u uiteindelijk weer voor de politiek

Ja, in 2018 werd ik, een klein jaar na mijn aftreden, aangenomen als bestuurder bij BOEI-Limburg. Een heerlijke baan en precies wat ik wilde. Toen klopte de PVDA aan met de vraag of ik me kandidaat wilde stellen voor het Europees Parlement. Aanvankelijk zei ik nee, maar er waren twee punten die mij bezighielden. Het eerste was dat ik tijdens het traject met Gerard weliswaar duidelijk had geformuleerd voor mijzelf dat ik niet terug wilde in de politiek, maar daarbij was er één uitzondering en dat was Europa. Het andere punt was dat ik niet had gedacht dat de verkiezingen zo zouden lopen. Ik zag deelname als een poging en dat ik er dan bij de volgende Europese verkiezingen klaar voor zou zijn. Dat Timmermans en de PVDA het zo fantastisch zouden doen in het voorjaar, kon niemand voorzien.

Wat is uw loopbaanadvies voor wethouders nu

Denk na over de volgende stap! Als wethouder denk je dat je de politiek goed kent maar dan gaat het om je eigen biotoop en niet om het totaal. Een goede begeleider ziet de grotere trends in het vak, die jij niet ziet.

Categorieën: Nieuws /

Abonneren op onze nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte worden gebracht van ons laatste nieuws? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief.