Tijd en ruimte voor Muriël Dalgliesh

muriel_georgemaas_180917‘Hoewel ik dacht geen tijd te hebben, bleek ik door de gesprekken met Rob van Transitium Groep juist meer tijd en ruimte over te houden.’


Is              Voorzitter stadsdeel Amsterdam Zuidoost sinds april 2014, lid PvdA.
Traject     APPA-begeleiding voor 20 procentHoe kwam u bij Transitium Groep terecht?
Dat was met frisse tegenzin moet u weten. Na het afschaffen van de deelraden in Amsterdam, werden de bestuurderstaken in Zuidoost geacht te krimpen. Op grond daarvan veranderde de rechtspositie van bestuurders en ging het salaris omlaag. Met als gevolg dat bestuurders uit het oude stelsel die zoals ik doorgingen in het nieuwe stelsel navenant in de APPA terechtkwamen.

Hoewel het werk helemaal niet minder was geworden, moest ik nu ook nog tijd zien te maken voor APPA-begeleiding. Dus de eerste keer dat Rob Govers als mijn begeleider sprak in december 2015, dacht ik: Muriël, hoe ga jij in vredesnaam nu ook nog tijd vrij maken voor deze meneer?

Had u op dat moment enig idee over een volgende stap in uw loopbaan?
Ik was daar helemaal niet mee bezig. Het was voor mij een zeer drukke tijd. De stelselwijziging bracht reorganisaties in de centrale stad én in onze eigen organisatie.  Het resultaat was minder menskracht en een groot (management) verloop. Er is hier in Zuidoost heel wat kennis en beleids- en uitvoeringsgeheugen verdwenen in die tijd.

Nu ben ik van nature al een mens dat van papier houdt en het niet graag wegdoet maar in deze situatie ging ik mij vastklampen aan mijn eigen archief. Met mijn dossiers kon ik nieuwe medewerkers ten minste laten zien hoe discussies waren gelopen en besluiten waren genomen.

Ook politiek was het een roerige periode hier in Zuidoost waarin op een bepaald moment zelfs vragen over bestuurlijke integriteit werden gesteld. Dat leverde natuurlijk veel persaandacht op. Privé waren er ook nog zorgen over de gezondheid van mijn nu bijna 90-jarige moeder.

Ik werd in die tijd vooral gedreven door de gedachte dat ik niemand teleur wilde stellen. Mezelf niet, het stadsdeel niet, de bewoners, de partij niet en ga zo maar door. Mijn eigen toekomst was wel het allerlaatste waar ik mee bezig was.

Wat hield de begeleiding in?
Rob heeft een goed psychologisch inzicht en zag al snel dat ik eerst een aantal zaken op orde moest krijgen. ‘Je moet toch echt iets doen aan al die dossiers,’ zei hij. ‘Welke kun je loslaten?’

We stelden samen criteria op die hielpen om de dossiers te gaan ordenen en weg te doen. Ook bespraken we dat ik mij teveel aantrok van het vaak negatieve imago van dit stadsdeel in de rest van het land terwijl er hier ook zoveel positiefs is. Als hier iets vervelends gebeurt, is het al snel landelijk nieuws. Bij elke sirene op straat, sloeg mijn hart een halve slag over. Rob hielp me dit soort zaken meer en meer los te laten.

Wat herinner je je vooral?
Hoewel ik dacht geen tijd te hebben, bleek ik door de gesprekken met Rob juist meer tijd en ruimte over te houden. Het was heel fijn dat er iemand was voor mij, die met mij meedacht en met praktische oplossingen kwam. Daarvoor kon ik al opzien tegen het upgraden van mijn cv, of het maken van een LinkedIn-pagina. Nu pakten we ook dat soort zaken aan. Ik ben gaan nadenken over welke taken mij energie geven en hoe ik daarmee verder wil.

Hoe zie je je eigen toekomst nu?
Ik ga dit jaar bij de Wagner Group een opleiding volgen voor Toezichthouder en denk na hoe over hoe ik mijn ervaring met thema’s als armoede, diversiteit, jeugd en onderwijs, veiligheid en handhaving kan inzetten voor andere organisaties. Ik heb straks nog vijf jaar tot mijn pensioen, ik werk met hart en ziel en zie mezelf nog helemaal niet achter de tv zitten.

Wat is uw advies voor wethouders nu?
Laat het heilige moeten eens een beetje los. Je laat anderen echt niet meteen in de steek als je ook over je eigen toekomst nadenkt. Sterker, een beetje afstand tot je eigen positie en situatie kan een positieve invloed hebben op je functioneren.