Hoe Ramon Lucassen uit zijn dip kwam

Schermafbeelding 2017-10-11 om 07.52.15‘Mijn val als wethouder heeft mij sterker gemaakt. Maar ik weet nu ook dat het niet vanzelf spreekt dat je meteen goed terecht komt.’


Was 
Wethouder in Nuth voor het CDA, 2014-2016

Is Wethouder in Landgraaf sinds maart 2017
Traject Begeleiding in het kader van de APPA


Hoe kwam u bij Transitium Groep terecht?
In september 2016 werd ik met twee collega’s weggestuurd als wethouder van Nuth in een debat over de herindeling. Je krijgt dan drie maanden de tijd om na te denken maar als je 29 bent, ga je daar niet op wachten. Dus ik belde Willem Geerken die ik al eens had ontmoet om de begeleiding te starten. Via hem werd Gerard Vrinte, die ook in Limburg woont, mijn begeleider.

Had u enig idee over de volgende stap in uw loopbaan?
Ik had echt geen idee. Voor het wethouderschap was ik interieurbouwer. Kasten maken, meubels, dressoirs, dat soort dingen. Een mooi vak maar ik wilde er niet naar terug nu ik aan het bestuur geproefd had. Met mensen werken, je dagelijks inzetten voor burgers, het liefst wilde ik daar op een of andere manier mee verder.

Wat hield de begeleiding in?
We begonnen met een plan van aanpak en een aantal assessments. Maar ik was ook al aan het solliciteren en nam een tussentijdse functie aan op vrijwillige basis als projectcoördinator. De geplande stappen in de begeleiding  liepen daardoor een beetje door elkaar, vrees ik.

Achteraf gezien was ik gewoon in shock over wat me was overkomen. Het ene moment heb je een drukke, verantwoordelijke baan en het volgende moment zit je thuis en weet je niet hoe lang dat zal duren. Bij twee sollicitaties eindigde ik als nummer 2. Mijn opleidingsniveau, MBO, bleek een sta-in-de-weg. Mijn werk denk niveau is wel HBO+, maar je moet het tegenwoordig op papier kunnen aantonen. We stelden vast dat ik daar in ieder geval iets aan moest gaan doen.

En toen opeens in maart kwam er een wethouders-plaats vrij in Landgraaf en was ik dankzij mijn netwerk snel in beeld. Nog binnen een half jaar was ik weer als wethouder aan het werk. En dat in een gemeente die bijna drie keer zo groot was.

Wat herinnert u zich vooral van die tijd
Dat ik in januari toch wel even in een echte dip zat. En dat Gerard er alles aan deed om me zelfvertrouwen te geven en me liet zien waar mijn potentieel lag. Hij gaf voorbeelden van anderen die ook weer een goede baan hadden gevonden. Hij stond altijd meteen klaar om me te helpen voorbereiden op belangrijke gesprekken. Daarnaast werd ik getraind op het gebied van netwerken, pitchen en LinkedIn. Allemaal dingen die ik nog nooit had geleerd. Dat sterkte me enorm.

Een ander ding was dat ik bij Transitium Groep voor het eerst inzicht kreeg in het wachtgeld. Daar kon tot dan toe niemand me iets over vertellen, terwijl je juist in turbulente tijden behoefte hebt aan rust op dat front.

Heb je advies voor andere wethouders?
Deze ervaring heeft mij sterker gemaakt. Maar ik weet nu ook dat het niet vanzelfsprekend is dat je meteen weer goed terecht komt. Ook mensen met betere opleidingspapieren moeten niet onderschatten hoe anderen aankijken tegen wethouders en bestuurders. Dat is een risico dat iedereen loopt, zowel als je bij de overheid of in het bedrijfsleven wilt werken. Dus al ben je jong, slim en goed in je werk, neem de tijd om over je toekomst na te denken.