De herstart van Jan Bart Wilschut

Schermafbeelding 2017-05-18 om 16.55.21‘Belangrijk was het inzicht dat ik als ondernemer niet bij het netwerk kon aankloppen dat ik als bestuurder had opgebouwd’

 

Was Wethouder Doetinchem 2012-2014 voor PVDA
Is Ondernemer ‘Door de Wind advies’ sinds 2000 en heeft dit hervat in 2014
Traject Begeleiding in het kader van de APPA


Hoe kwam u bij Transitium Groep terecht?
Ik was wethouder van buiten geweest voor een kleine twee jaar in Doetinchem toen de verkiezingen van 2012 kwamen en ik niet terugkeerde in het College. Dat vond ik op zichzelf geen drama maar ik moest wel goed bedenken wat ik nu wilde. Ik kreeg een brochure in handen van Transitium Groep en maakte een afspraak met Pim Eijkelenboom. Hij is een ondernemer net als ik, heel praktisch, en dat voelde meteen goed.

Had u al ideeën op dat moment over de volgende stap?
Ik was nog in dubio op dat moment: toch nog één keer het openbaar bestuur proberen of verder als ondernemer? Ik was eerder al eens wethouder in Rheden geweest en secretaris-directeur van de regio Achterhoek, ik had plezier in het bestuurlijke werk. De andere optie was door met de onderneming die ik al 12 jaar had waarmee ik debatten organiseerde en leidde maar die al een paar jaar slapende was. We besloten beide paden te verkennen.

Was het niet ingewikkeld om op twee sporen te denken?
Nee, daar ik stond onbevangen in, beide opties vond ik interessant. Met Pims hulp heb ik nog een keer een serieuze gooi gedaan naar een burgemeestersfunctie. Toen dat niet lukte, waren we inmiddels een heel eind met onze gesprekken over het voortzetten van de onderneming. Ik ben geen man van eindeloze businessplannen en het maken van marktanalyses, dat voelde hij ook goed aan. Ik praat liever om mijn gedachten op een rij te krijgen.

Wat was er nodig om het bedrijf weer leven in te blazen?
Belangrijk is het inzicht dat ik niet zo’n goed netwerk had opgebouwd als ik dacht. Ik meende een briljant Achterhoeks netwerk te hebben waar ik ook met mijn debat- en advies bedrijf kon aankloppen voor opdrachten. Dat bleek niet zo te zijn. Integendeel. Mensen kenden me als wethouder, niet als onafhankelijke consultant en voorzitter. Dat is echt een andere rol. Om weer opdrachten te krijgen, moest ik mijn oude relaties opzoeken die mijn andere kwaliteiten en inzet voor maatschappelijke vraagstukken kennen. En ik moest nieuwe thema’s ontwikkelen zoals diversiteit waar ik nu veel mee bezig ben. Toen dat eenmaal op gang kwam, ging het bedrijf ook weer goed. Gelukkig, want omdat ik kort wethouder was geweest, was mijn wachtgeldperiode ook van korte duur.

Wat is uw advies voor zittende wethouders?
Laat je begeleiden door iemand die bij je past, met wie je een klik hebt en die zijn aanpak afstemt op jou.